[...] Tym bardziej, gdy pod koniec dnia ograniczasz spożycie obfitych posiłków, możesz odczuwać głód przed pójściem spać. Jednak wcale nie musi tak być. Upewnij się, czy Twoje zapotrzebowanie kaloryczne jest dobrze obliczone i czy nie została ucięta zbyt duża liczba kalorii. Zadbaj, aby Twoje posiłki były bogate w białko i zawierały dużo warzyw [...]
Oddawanie krwi stanowi jeden z elementów pomocy, jaką jesteśmy w stanie oferować osobom, które potrzebują nagłej transfuzji krwi np. w wyniku wypadku komunikacyjnego. Oznacza to, że pobrany materiał od dawcy jest wykorzystywany na potrzeby innego organizmu, pod warunkiem zgodności grup krwi. Jednorazowo pobierana jest ilość 450 ml krwi z układu [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom [...]
[...] efekty przyniesie Ci połączenie biegania z dobrze zbilansowaną dietą. Jeśli chcesz schudnąć, musisz być na deficycie kalorycznym, czyli spożywać mniej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie dobowe. Ćwiczenia są ważne, ale to, co nakładasz na talerz, jest jeszcze ważniejsze. Jeśli będziesz regularnie biegać, zdrowo się odżywiać, uwzględnisz [...]
Przetrenowanie jest trudne do rozpoznania. Jednak, gdy coraz częściej czujesz, że masz tzw. słabszy dzień, warto zastanowić się, czy nie są to pierwsze symptomy przetrenowania? W dzisiejszym artykule przedstawimy Wam 5 typowych objawów, które mogą wskazywać na przetrenowanie. Brak motywacji Szykując się na trening, czujesz, że to nie jest Twój [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
Gdybym miał coś zasugerować, to w pierwszej wielkiej piątce produktów dla sportowców znalazłyby się: magnez, potas, witamina D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu. Wnioski i zalecenia Niedobór witaminy [...]
[...] Autorzy badania: Joanna Szurkowska, Jakub Wiącek, Konstantinos Laparidis, Joanna Karolkiewicz. Link do badania: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/11/4093 Rola białka i zapotrzebowanie Mówiąc o grupie substancji odżywczych identyfikowanej jako białko, ma się na myśli zarówno substancje najprostsze, jak aminokwasy (np. leucyna), nieco [...]
[...] wielu ważnych związków odżywczych mogą prowadzić do stopniowego osłabienia lub wręcz zaniku pewnych funkcji organizmu. Dobry na to przykład stanowią witaminy. Mimo że zapotrzebowanie na niektóre z nich (np. witaminę K) wyraża się w mikrogramach (1 µg = 0,001g), to mogą one mieć istotny wpływ na zdrowie. Czym jest witamina K i gdzie [...]
[...] budują białka naszego organizmu, w tym białka mięśniowe. Nazywana jest aminokwasem względnie niezbędnym, co oznacza, że wprawdzie może być wytwarzana w organizmie z innych aminokwasów, to jednak zapotrzebowanie na nią jest na tyle duże, że nie może zostać pokryte na drodze własnej produkcji organizmu. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
[...] sobie nie jest metodą odchudzania, to jednak biorąc pod uwagę fakt, że spożywa się głównie produkty na bazie warzyw, owoców i pełnych ziaren, trudniej jest jeść ponad własne zapotrzebowanie. Oczywiście, kto będzie chciał, ten się postara i zastąpi swoje posiłki frytkami i wówczas dieta ta nie będzie sprzyjać ani zdrowiu, ani prawidłowej masie [...]
[...] przekonania etyczne, zaburzenia odżywiania o podłożu psychicznym, a także brak wiedzy i / lub zdolności kulinarnych, czy rzadziej rodzaj wykonywanej pracy. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na każdą z witamin, należy bowiem regularnie sięgać po jaja, mięsa, podroby, ryby, przetwory mleczne, a także owoce, warzywa czy przetwory warzywne i zboża, [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
[...] nadal nie jest to niskokaloryczny produkt, ale zwykle kusi nas to, jak potrafią wzbogacić smak potraw. Niestety wzbogacają także ich wartość kaloryczną. W odpowiedzi na zapotrzebowanie osób, które są na redukcji lub po prostu nie chcą podwyższać kaloryczności posiłków przez tego typu dodatki, wiele firm zaczęło stawiać na sosy pozbawione [...]
[...] pełnowartościowy pokarm. Musisz planować i mieć wiedzę Po raz kolejny należy wspomnieć, że najważniejsze jest mądre zaplanowanie diety roślinnej. Podczas karmienia wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze u matki. Chociaż diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, potrzeba gromadzenia zapasów energii podczas laktacji zwiększa [...]
Systemy odpornościowe człowieka, zarówno wrodzone, jak i nabyte, mogą być pielęgnowane za pomocą odpowiedniej diety i stylu życia. Istnieje szereg czynników, które ułatwiają układowi immunologicznemu walkę z różnymi zagrożeniami, jednak dosyć łatwo jest również te procesy zaburzyć. Chociaż statystycznie osoby dorosłe są nieco mniej narażone na [...]
[...] około 15 µg dziennie, jednak przy zagrożeniu niedoborem zalecane dawki często wzrastają do nawet 50 µg i niekiedy większych. Zawsze przed włączeniem dawek przekraczających zapotrzebowanie, zwłaszcza jeśli dużo przebywa się na słońcu i spożywa dużo tłustych ryb oraz jaj, należy wykonać badanie krwi. W skrajnych niedoborach najlepszym [...]
Suplementy diety przeznaczone do regulacji stanu odżywienia ulegają ciągłym modyfikacjom, które mają na celu optymalizację przyswajania oraz stabilizację poziomu danego związku w tkankach. Poza formami chemicznymi związków, które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych [...]